Eri tavat perustaa toiminimi

Tällä hetkellä toiminimen perustamisen voi tehdä kolmella eri tavalla:

  • OmaVerossa
  • YTJ:n verkkopalvelussa
  • Y3 paperilomakkeella

OmaVerossa perustaminen tapahtuu todella kätevästi. Täällä perustamisen yhteydessä voi ilmoittautua kaikkiin Verohallinnon rekistereihin, eli ennakkoperintärekisteriin, arvonlisäverovelvollisen rekisteriin ja työnantajarekisteriin. Koska ennakkoperintärekisteriin kannattaa aina liittyä, onkin OmaVero erinomainen tapa perustaa toiminimi.

OmaVerossa voi tehdä myös kätevästi muutoksia rekistereihin. OmaVerossa ilmoitukset ja muutokset ovat ilmaisia.

OmaVeroon pääset täältä: OmaVero

YTJ:n verkkopalvelussa toiminimen perustaminen onnistuu myös suhteellisen kätevästi. Kokemus on tosin huonompi kuin OmaVerossa. YTJ:n palvelussa tehdään käytännössä kaupparekisteri-ilmoitus, joka maksaa 60 €. Jos kaupparekisteriin haluaa liittyä, on tämä varteenotettava tapa perustaa toiminimi.

YTJ:n verkkopalvelussa ei voi kuitenkaan ilmoittautua suoraan Verohallinnon rekistereihin, vaan tämä tulee tehdä jälkikäteen OmaVerossa tai YTJ:n muutosilmoituksella. YTJ:n muutosilmoituksella voi myös liittyä kaupparekisteriin, jos toiminimen on perustanut OmaVerossa.

YTJ:n verkkopalveluun pääset täältä: YTJ:n verkkopalvelu

Y3-paperilomakkeella tehtävä perustaminen on hitain vaihtoehto. Tämän hyvä puoli on se, että yhdellä ilmoituksella voi liittyä kaikkiin haluamiinsa rekisterihin kaupparekisteristä Verohallinnon rekistereihin.

Paperilomakkeella ilmoittautuminen ei maksa mitään, ellei liity kaupparekisteriin, joka maksaa paperilomakkeella 115 €. Tämä on siis sekä hitain, että kallein vaihtoehto.

Y3-lomakkeen löydät täältä: Y3-lomake

Yritä.fi:n suosittelema tapa perustaa toiminimi

  1. Perusta toiminimi OmaVerossa ja liity haluamiisi rekistereihin
  2. Liity halutessasi kaupparekisteriin YTJ:n palvelussa muutosilmoituksella

Suosittelemme tätä tapaa siksi, että OmaVerossa pääsee liittymään ennakkoperintärekisteriin, joka on jokaiselle toiminimiyrittäjälle suositeltavaa. Siellä perustaminen on myös nopeaa ja jopa miellyttävää. Tämän jälkeen halukkaat voivat liittyä kaupparekisteriin YTJ:n verkkopalvelussa suhteellisen kätevästi muutosilmoituksella.

Jos haluat liittyä kaupparekisteriin onnistuu perustaminen siis myös ensin liittymällä kaupparekisteriin ja sitten tekemällä muutosilmoitus YTJ:n verkkopalvelussa tai OmaVerossa.

Jos et ole vielä varma mihin rekistereihin haluat ilmoittautua, kannattaa kerrata Rekisterit-video.

Sen pidemmittä puheitta, seuraavassa videossa käydään läpi perustaminen OmaVerossa.

Jäikö jokin asia mietityttämään?

Suosittelemme liittymään Yritä.fi:n TMI Yrittäjät -Facebook ryhmään. Ryhmässä on yli 10 000 aktiivista toiminimiyrittäjää ja kirjanpitäjää auttamassa sinua.