💙💛
Pelastakaa Lapset
-
Punainen Risti
-
Unicef
💙💛

Yrityksen perustaminen

Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeimmät asiat, jotka tulee osata ja mietittynä yritystä perustaessa

Yrityksen perustaminen on hieno vaihe uuden yrittäjän elämässä. Ennen yrityksen perustamista on kuitenkin hyvä tutustua muutamaan aiheeseen ja valita oikea yritysmuoto.

Kaikki alkaa liikeideasta

Jos harkitset yrityksen perustamista, on sinulla jo todennäköisesti liikeidea. Ennen yrityksen perustamista tämä idea on hyvä jalostaa mahdollisimman pitkälle, jotta mahdollisilta sudenkuopilta vältytään. Yrittämisessä tärkeintä on kuitenkin tehokas tekeminen ja asioiden aikaansaaminen, ei pohdiskelu. Kuukausikaupalla perustamista ei siis kannata suunnittelun takia hidastaa. Mutta jos on mahdollista todeta minuuteissa paperilla, ettei tiedä kuinka oman liikeideansa tosimaailmassa saisi toimimaan, on tämä huomattavasti tehokkaampaa kuin käyttää saman asian selvittämiseen kantapään kautta vuosia ja tuhansia euroja rahaa. Mikään ei koskaan toimi täysin suunnitelmien mukaan, ihmisten arviot menevät lähes säännönmukaisesti metsään, mutta jos liikeideaan ei edes paperilla saa toimimaan se tuskin toimisi myöskään käytännössä.

Liikeidean menestyksen vaikuttavat lukuisat kysymykset, jotka riippuvat aina myös alasta. Kaikkia näitä on vaikea listata, mutta mm. seuraavia asioita tulee jokaisen miettiä:

  • Mitä myyt?
  • Kuka on asiakkaasi?
  • Kuinka tavoitat asiakkaasi parhaiten?
  • Mikä on kilpailuetusi?
  • Mitä tarvitset tuotteesi tai palvelusi tuottamiseen?
  • Pärjäätkö omalla osaamisellasi yksin vai tarvitsetko muita perustajia tai työntekijöitä?
  • Mitä ovat muuttuvat kustannukset, kiinteät kustannukset, kate-% ym. kannattavuuslaskelmat?
  • Tarvitsetko rahoitusta?

Liiketoimintasuunnitelma

Laatimalla liiketoimintasuunnitelman saa yllä mainittuihin kysymyksiin kattavan ja hyvin jäsennellyn suunnitelman. Vaikka lukuja tulee väistämättä vedettyä hieman hatusta, eivätkä mitkään suunnitelmat toteudu täysin, on liiketoimintasuunnitelman laatiminen hyvä tapa käydä läpi konkreettisella tasolla, yllä olevat kysymykset ja samalla hahmotella kannattavuutta omilla arvioilla.

Suunnitelman laatiminen kannattaa myös siksi, että liiketoimintasuunnitelma sekä talouslaskelmat ovat pakollisia starttirahaa haettaessa. Voit luoda oman liiketoimintasuunnitelman Yritys-Suomi.fi-palvelussa.

Missiomme on olla mukana menestyksessäsi yrittäjänä. Tämän ajankohtaisen tietopankin lisäksi olemme keränneet sinulle yhteen paikkaan yrittäjän parhaat työkalut, ohjelmat ja palvelut.

Tarkasta mahdollinen luvanvaraisuus

Liiketoimintasuunnitelmaa tehtäessä on myös hyvä varmistaa toiminnan luvanvaraisuus. Suurin osa liiketoiminnasta ei Suomessa vaadi erillistä lupaa. On kuitenkin tiettyjä toimialoja, jotka ovat luvanvaraisia. Näihin kannattaa tutustua Yritys-Suomen sivuilla.

Mahdolliset tuet, kuten starttiraha

Kun liikeidea rupeaa olemaan konkreettisemmissa raameissa, on seuraavaksi hyvä tarkastaa mahdollisuutesi yrittämistä helpottaviin tukiin. Näistä tunnetuin on starttiraha, joka tulee hakea ennen yrityksen perustamista!

Starttiraha on henkilökohtaista veronalaista tukea, jonka myöntää Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-palvelut). Starttiraha myönnetään 6 kk jaksoissa, ja sitä maksetaan tavallisesti 1-2 jaksoa. Starttirahan suuruus on 37,21 € / pv (vuonna 2024), ja sitä maksetaan max. 5 päivältä viikossa. Näin ollen starttirahan suuruus on keskimäärin noin 740 € / kk.

Starttirahan ehdot

Starttirahaa ei kuitenkaan myönnetä kaikille aloittaville yrittäjille, vaan hakijan tulee täyttää seuraavat ehdot:

  • Tuleva yritystoiminta on luonteeltaan päätoimista ja jatkuvaa.
  • Hakijalla on riittävät valmiudet alalle: koulutus, työkokemus.
  • Riittävät valmiudet yrittäjäksi: yrittäjäkokemusta tai soveltuvaa yrittäjäkoulutusta.
  • Liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat ovat valmiina ja ne on arvioitu kannattaviksi (tähän apua tarjoaa esim. lähin uusyrityskeskus).
  • Rahoitus, liiketila, luvat ja muut edellytykset liiketoiminnan aloittamiseen ovat tiedossa; täytyy olla kaikki edellytykset perustaa yritys ja aloittaa liiketoiminta.

Starttirahan esteet

Starttirahaa estäviä asioita ovat mm. seuraavat:

  • Päätoiminen yritystoiminta on aloitettu ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty.
  • Hakija toimii jo päätoimisena yrittäjänä tai on yrittäjään verrattavassa asemassa osakeyhtiössä.
  • Yritystoiminnasta saa heti kohtuullisen toimeentulon; taloudelliset riskit ovat erittäin vähäiset.
  • Muu tulo, mm. palkka, opintotuki, vanhempainpäiväraha, eläkkeet.
  • Vähäistä suurempi verovelka tai maksuhäiriöt. TE-palvelut tarkastavat luottotietosi.

Näistä etenkin aloittamisen ajankohtaan on hyvä kiinnittää huomiota. TE-palveluiden määritelmät edustavat nimittäin hieman vanhaa maailmaa.

Aloittamiseksi lasketaan esim.: tuotannollisen toiminnan aloittaminen, myynti, markkinointi (ml. verkkosivujen julkaisu) sekä rekisteröinnit alv-, ennakkoperintä- tai työnantajarekisteriin. Aloittamiseksi ei taas lasketa esim.: toimitilojen hankintaa tai markkinaselvityksen tekemistä.

Verkkosivut ja some-mainonta ovat nykypäivän yrittäjälle tehokkain tapa selvittää saako idealle kysyntää ja nostetta, josta koko bisnes viime kädessä riippuu. Näiden tekeminen kuitenkin ennen starttirahapäätöstä estää starttirahan saamisen. Toisaalta taas liiketilan hommaaminen etukäteen ei estä starttirahaa, vaikka se tosiasiassa sitoo yrittäjää huomattavasti enemmän rahallisesti ja ajallisesti kuin esim. kevyet verkkosivut.

Starttirahan hyväksyntä on aina tapauskohtaista

Vaikka kaikki kohdat täyttyisivät ei starttiraha silti ole taattu, vaan jokainen hakemus käsitellään aina tapauskohtaisesti. Esimerkiksi hakijoiden todellisia valmiuksia yrittäjyyteen on kenenkään mahdoton arvioida. Yritä.fi ylläpidon mielestä myös valmiuksien ja yrittäjyys koulutusten arvo on hieman kyseenalainen ja paras koulu yrittäjyyteen onkin itse yrittäjyys. Koska tulevaisuudessa menestyviä yrityksiä ja yrittäjiä (jotka kuitenkin alkuun tarvitsevat tukea) on niin vaikea ennustaa, tekee TE-keskuksen virkailija aina lopullisen päätöksen starttirahan hyväksymisestä. Starttirahaa kannattaakin ajatella ensimmäisenä myyntiharjoituksena tai pitchinä ideallesi. Loppukädessä starttirahan hyväksyminen voi olla myös kiinni täysin sinusta riippumattomista tekijöistä, kuten kyseisen TE-toimiston linjauksista, hakemusta käsittelevästä virkailijasta, ja lopulta valtion kulloisenkin vuoden starttiraha budjetista.

Lue lisää starttirahasta TE-palveluiden sivuilta.

Starttirahan lisäksi kannattaa tutustua myös muihin tukiin ja rahoitusmahdollisuuksiin. Etenkin innovatiivisempaa, kansainvälisille markkinoille tähtäävää yritystoimintaa, valtio rahoittaa varsin avokätisesti esimerkiksi Business Finlandin (entinen Tekes) ja Finnveran kautta.

Valitse oikea yritysmuoto

Liiketoimintasuunnitelman, luvanvaraisuuden tarkistamisen ja starttirahan jälkeen onkin aika valita oikea yritysmuoto. Yleisimmät yritysmuodot ovat toiminimi (yksityinen elinkeinonharjoittaja) ja osakeyhtiö. Muut aloittavalle yrittäjälle relevantit yritysmuodot ovat osuuskunta, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Myös viime aikoina esillä ollut kevytyrittäjyys tarjoaa kevyen muodon yrittämiseen, vaikkei se virallinen yritysmuoto olekaan. Tutustu lisää eri yritysmuotoihin, tai lue lisää miten aloitat kevytyrittämisen, perustat toiminimen tai osakeyohtiön.

artikkeli päivitetty 
29.1.2024