Osakeyhtiön kirjanpito määräytyy kirjanpitolain pohjalta. Toiminimestä poiketen, osakeyhtiön kirjanpito on aina kahdenkertaista. Osakeyhtiön tulee tehdä aina tilinpäätös ja usein myös tilintarkastus.
Suosittelemme kaikkia osakeyhtiö yrittäjiä ulkoistamaan kirjanpito kirjanpitäjälle tai tilitoimistolle. Hyvä kirjanpitäjä osaa auttaa myös muissa asioissa kirjanpidon lisäksi, esimerkiksi verotuksessa. Yrittäjien on kuitenkin tärkeä ymmärtää kirjanpidon keskeisimmät asiat.
Kahdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että jokainen kirjaus kirjataan kahdelle tilille: credit- ja debit-tilille. Nämä tilit näyttävät sekä rahan lähteen, että sen käyttökohteen.
Kahdenkertainen kirjanpito, (kutsutaan myös kaksinkertainen kirjanpito), on sen verran haastavaa, että se kannattaa ulkoistaa aina.
Suoriteperusteinen kirjanpito tarkoittaa, että tapahtumat kirjataan suorituksen mukaan. Tämä tarkoittaa, että myynnit kirjataan päivälle, jolloin myynnin kohteena oleva suoritus tapahtuu.
Esimerkiksi, yhden päivän konsultointipalvelu tilataan 1.3., konsultoidaan 15.3. ja maksetaan 29.3. Näistä suorituspäivä on konsultoinnin päivämäärä, eli 15.3., joka siis merkitään kirjanpitoon.
Osakeyhtiö tekee tilikauden päätyttyä tilinpäätöksen. Tilinpäätös on yhteenveto tilikaudesta ja se perustuu kirjanpitoon. Tilinpäätös vahvistetaan varsinaisessa yhtiökokouksessa (lue lisää osakeyhtiön pyörittämisestä).
Tilinpäätös sisältää aina vähintään:
Näiden lisäksi suuryritysten tilinpäätökseen sisältyvät rahoituslaskelma ja toimintakertomus. Rahoituslaskelma selvittää varojen hankintaa ja niiden käyttöä. Toimintakertomuksessa kuvataan toiminnan kehittymistä ja tuloksellisuutta, taloudellista tilannetta sekä merkittävimpiä riskejä ja epävarmuustekijöitä.
Kirjanpitolaki määrittelee yrityksen suuryritykseksi, kun päättyneellä ja sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella ylittyy vähintään kaksi seuraavasta raja-arvosta:
Tätä ennen yritys on joko mikro- tai pienyritys, joilla on samat minimivaatimukset tilinpäätöksestä, eli tuloslaskelma, tase ja liitetiedot.
Tilintarkastus on kirjanpidon, tilinpäätöksen ja muiden hallinnollisten asioiden tarkastus. Se määräytyy tilintarkastuslaista ja se suoritetaan jokaiselta tilikaudelta. Tilintarkastuksen tekee yrityksen ulkopuolinen tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö, jonka yhtiökokous valitsee (lue lisää osakeyhtiön pyörittämisestä).
Lähtökohtaisesti jokaisen osakeyhtiön on suoritettava tilintarkastus. Tilintarkastuslaki kuitenkin mahdollistaa tilintarkastajan valitsematta jättämisen yrityksille, joissa sekä päättyneellä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista ehdoista: