💙💛
Pelastakaa Lapset
-
Punainen Risti
-
Unicef
💙💛

Toiminimi Lyhyesti

Toiminimen tärkeimmät asiat pähkinänkuoressa

Toiminimi on yksi kevyimmistä yrittäjyyden muodoista. Se on helppo ja suhteellisen yksinkertainen perustaa ja pyörittää. Tällä sivulla tutustutaan toiminimeen yleisesti. Tämän lisäksi löydät useita muita toiminimeen perehtyviä artikkeleita yläpuolella olevasta laatikosta.

Katso lisää ilmaisilta videoilta Toiminimikurssilta.

Toiminimi, yksityinen elinkeinonharjoittaja, ammatinharjoittaja, liikkeenharjoittaja...

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Aloitetaankin toiminimeen tutustuminen ensin käymällä termistö läpi.

Virallinen nimi toiminimiyrittäjälle on yksityinen elinkeinonharjoittaja. Puhekielessä toiminimi on kuitenkin vakiintunut nimitys yksityiselle elinkeinonharjoittajalle. Nämä kaksi eivät kuitenkaan ole sama asia. Toiminimi on virallisesti henkilön, yhtiön tai muun organisaation nimi, jota käytetään elinkeinotoiminnassa. Jokaisella osakeyhtiöllä, avoimella yhtiöllä, yhdistyksellä, säätiöllä jne. on siis oma toiminimi. Koska kansankielellä toiminimeä käytetään lähes aina yksityisen elinkeinonharjoittajan sijaan, käytämme mekin sitä. Tällä sivustolla törmäätkin lähinnä "toiminimi" tai "toiminimi yrittäjä" termeihin, jotka siis viittaavat yksityiseen elinkeinonharjoittajaan, eivät rekisteröitävään nimeen (ellei toisin mainita).

Toiminimeen liittyy myös termit "ammatinharjoittaja" ja "liikkeenharjoittaja". Nämä ovat lähinnä verottajan käyttämiä termejä eri tyyppisistä toiminimi yrittäjistä. Aikaisemmin näiden ero oli selkeä, sillä vain ammatinharjoittaja pystyi pitämään yhdenkertaista kirjanpitoa tiettyjen ehtojen täytyttyä. Kuitenkin vuonna 2016 voimaan tulleen uuden kirjanpitolain myötä tämäkin ero on hälventynyt, ja nykyään sekä ammatin- että liikkeenharjoittajat pystyvät tiettyjen ehtojen puitteissa pitämään yhdenkertaista kirjanpitoa. Toisin sanoen näiden termien välinen ero on kadonnut lähes kokonaan.

Toiminimi on yrittäjä, ei yritys

Toiminimi ei ole yrittäjästään erillinen yritys, vaan lakiteknisesti toiminimi ja yrittäjä ovat yksi ja sama asia: elinkeinotoimintaa harjoittava luonnollinen henkilö. Tämä on tärkeä asia ymmärtää, koska se vaikuttaa vahvasti yrittäjän riskeihin ja vastuisiin. Koska toiminimi yrittäjä ja hänen elinkeinotoimintansa ovat juridisesti yhtä, kantaa yrittäjä myös henkilökohtaisesti kaikki sopimuksiensa ja velkojensa riskit. Tämä eroaa toisen suositun yhtiömuodon, osakeyhtiön käytännöstä, jossa osakeyhtiö on yrittäjästä erillinen oikeushenkilönsä, ja sopimukset ja velat solmitaan yhtiön kanssa, eikä henkilökohtaisesti yrittäjän. Toiminimi yrittäjä onkin taloudellisesti vastuussa kaikista sitoumuksistaan myös henkilökohtaisella omaisuudellaan, kun taas osakeyhtiön omistajien vastuu ja riskit rajoittuvat vain heidän sijoittamaansa osakepääomaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että toiminimi yrittäjänä toimiminen voi olla riskikkäämpää, mutta toisaalta erillisen juridisen muodon puuttuessa myös helpompaa. Toiminimillä ei ole läheskään yhtä paljon velvollisuuksia kuin osakeyhtiöillä. Etuina toiminimellä osakeyhtiöön verrattuna ovat mm. mahdollisuus pitää yhdenkertaista kirjanpitoa, ei pakollista tilinpäätöstä (pienellä liikevaihdolla) eikä tarvetta hallitukselle.

Toiminimen hyvät puolet

  • Toiminimi on nopea ja helppo perustaa (lue lisää Toiminimen Perustaminen artikkelista)
  • Toiminimen perustaminen ei maksa mitään, eikä perustaminen vaadi aloituspääomaa. Vain Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ylläpitämään kaupparekisteriin ilmoittautuminen maksaa (70 € sähköisesti tai paperi-ilmoituksella, alv 0%, vuonna 2024).
  • Yksinkertainen kirjanpito, jota on suhteellisen helppo pitää itse (tiettyihin rajoihin asti, lue lisää Toiminimen Kirjanpito artikkelista)
  • Toiminnan voi keskeyttää helposti määräajaksi tai toistaiseksi ilmoittamalla verohallintoon
Missiomme on olla mukana menestyksessäsi yrittäjänä. Tämän ajankohtaisen tietopankin lisäksi olemme keränneet sinulle yhteen paikkaan yrittäjän parhaat työkalut, ohjelmat ja palvelut.

Toiminimen huonot puolet

  • Toiminimen riskit ovat henkilökohtaisia riskejä
  • Taloudellinen vastuu kasvaa
  • Yrittäjänä oleminen voi vaikuttaa tiettyihin etuihin

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen on suhteellisen yksinkertaista ja nopeaa ja sen pyörittäminen on huomattavasti helpompaa kuin osakeyhtiön. Se sopiikin tämän takia hyväksi vaihtoehdoksi pienyrittäjille, sivutoimisille yrittäjille ja esimerkiksi opiskelijoille. Lue lisää Toiminimen Perustaminen artikkelista.

Kirjanpitovelvollisuus

Kirjanpitolain mukaan toiminimi yrittäjä on velvollinen pitämään kirjanpitoa harjoittamastaan elinkeinotoiminnasta. Toiminimi yrittäjät voivat kuitenkin tiettyjen ehtojen täyttyessä pitää yhdenkertaista kirjanpitoa, joka on pääsääntöisesti menojen ja tulojen kirjaamista vapaassa muodossa. Yhdenkertainen kirjanpito on pienyrittäjälle mahdollista hoitaa myös itse. Lue lisää Toiminimen Kirjanpito artikkelista.

Tuloverotus, arvonlisävero ja yksityisotto

Toiminimen verotus koostuu pääasiassa yritystulosta maksettavasta tuloverosta sekä arvonlisäveron keräämistä ja tilittämistä. Tulovero jaetaan oletuksena pääoma- ja ansiotulo-osuuksiin, jotka ovat yrittäjälle henkilökohtaista veroa. Arvonlisäverovelvollisuus alkaa vasta 15 000 euron liikevaihdon jälkeen, mutta sitä on suositeltava kerätä myös pienemmällä liikevaihdolla, sillä yrittäjä saa arvonlisäveron alarajahuojennuksena kaiken keräämänsä arvonlisäveron itselleen, jos liikevaihto jää alle 15 000 euron. Lue lisää Toiminimen Verotus ja Arvonlisävero artikkelista.

Jos mietit toiminimen perustamista kannattaa tutustua myös meidän ilmaiseen  Toiminimikurssi-verkkokurssiin.

Tulevien ja nykyisten toiminimi yrittäjien myös kannattaa liittyä Facebook-ryhmämme Tmi Yrittäjät. Siellä sinua on auttamassa ja tukemassa meidän lisäksi monet muut toiminimi yrittäjät. Pääset keskustelemaan, kyselemään, oppimaan ja verkostoitumaan hyvässä seurassa.

artikkeli päivitetty 
29.1.2024