Toiminimi yrittäjällä on vain yksi pakollinen vakuutus: YEL (Yrittäjän eläkelaki) eli yrittäjän eläkevakuutus. Toiminimi yrittäjä voi ottaa muitakin vapaaehtoisia vakuutuksia, esim. vastuuvakuutus tai tapaturmavakuutus.
Toiminimi yrittäjän tulee ottaa lakisääteinen, yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen, yrittäjän eläkevakuutus. Tämä kerryttää aikanaan maksettavaa eläkettä. Tämä tuo myös turvaa mahdollisten työttömyyden ja työkyvyttömyyden varalta. YEL-vakuutus vaikuttaa suoraan tulevaan eläkkeeseen ja sosiaaliturvaan.
Toiminimi yrittäjän tulee ottaa YEL-vakuutus kun tietyt edellytykset täyttyvät:
Työtulo ei ole sama asia kuin toiminimesi yksityisotot, tulos tai liikevaihto. Työtulo on se määrä, jonka sinä maksaisit toiselle, jotta hän tekisi sinun työsi. Tämän tulee olla realistinen summa. Et voi perustella YEL-vakuutuksen ottamatta jättämistä esimerkiksi liian pienellä tuntipalkalla. Toisin sanoen: jos teet paljon töitä yrittäjänä, tai olet kokopäiväinen yrittäjä, tulee sinun ottaa YEL-vakuutus.
Vuoden 2023 YEL rajat ovat seuraavat:
YEL-vakuutusmaksu on vuonna 2023
vahvistetusta YEL-työtulosta.
Uudet yrittäjät, ketkä aloittavat yrittäjätoiminnan ensimmäistä kertaa, saavat 22,00 % suuruisen alennuksen ensimmäisten 48 kuukauden ajalta. Näin ollen uuden yrittäjän YEL-vakuutusmaksut työtulosta ovat:
YEL-vakuutusmaksu on täysin vähennyskelpoinen verotuksessa. Vakuutusmaksun voi maksaa joko yritys (eli toiminimi yrittäjän liiketoiminnan vähennettävä kulu kirjanpidossa) tai itse yrittäjä (vähennetään henkilökohtaisessa tuloverotuksessa).
Vuoden 2017 alussa voimaan tullut yrittäjävähennys, eli viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta verottomana, johtaa siihen, että YEL kannattaa vähentää jatkossa henkilökohtaisessa tuloverotuksessa. Näin toiminimen tulos on YEL-maksujen verran suurempi, josta 5 % on verovapaata.
Vaikka YEL on yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus, kannattaa tietyissä tilanteissa harkita vapaaehtoisten vakuutuksien ottamista. Joissain erikoistilanteissa yrityksen tai yrittäjän voi olla myös pakko ottaa muita vakuutuksia. Näitä vakuutuksia voivat olla esim. tapaturmavakuutus, omaisuuden vakuutukset, keskeytysvakuutus, vastuuvakuutus, oikeusturvavakuutus.
Tapaturmavakuutus on hyvä olla, jos työhön liittyy tilanteita joissa voi sattua tapaturmia. Tähän vakuutukseen voi myös liittää vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen ja se on vähennyskelpoinen kulu.
Voi olla myös järkevää vakuuttaa yrityksen omaisuus ja toimitila. Näin palon, varkauden tai vahingon sattuessa ei yrittäjä jää tyhjän päälle.
Keskeytysvakuutus turvaa tulot, jos yritystoiminta joudutaan keskeyttämään jostain syystä.
Vastuuvakuutus korvaa toiselle aiheutettuja vahinkoja ja siihen liittyviä kuluja, kuten oikeudenkäyntikuluja. Tutustu kuitenkin vastuuvakuutuksen ehtoihin selvittääksesi mitä vahinkoja se korvaa. Joillakin aloilla voi työn tilaaja vaatia vastuuvakuutusta palkkaamaltaan yritykseltä tai yrittäjältä.
Oikeusturvavakuutus korvaa oikeudenkäynti- ja asianajokuluja. Nämä kulut voivat aiheutua esim. sopimusasioista, saatavien oikeellisuuden riitauttamisesta tai vuokrasopimuksista.
Suosittelemme konsultoimaan vakuutusyhtiön edustajaa yritystoimintaa aloittaessa erilaisista vakuutuksista. Vakuutusyhtiön edustajat tietävät mitkä vakuutukset ovat tärkeitä eri alan yrittäjille. Konsultointi on ilmaista, eikä sido mihinkään.
Jos sinua mietityttää YEL tai vakuutukset, kannattaa tutustua ilmaiseen Toiminimikurssi -verkkokurssiin ja liittyä Facebook-ryhmämme Tmi Yrittäjät. Siellä sinua on auttamassa ja tukemassa meidän lisäksi monet muut toiminimi yrittäjät. Pääset keskustelemaan, kyselemään, oppimaan ja verkostoitumaan hyvässä seurassa.