ūüíôūüíõ
Pelastakaa Lapset
-
Punainen Risti
-
Unicef
ūüíôūüíõ

Toiminimen kirjanpito

Toiminimen kirjanpidon ulkoistaminen tai pitäminen itse lyhyesti selitettynä

Kirjanpitolain mukaan luonnollinen henkilö (hieno termi ihmiselle) on kirjanpitovelvollinen harjoittamastaan liike- tai ammattitoiminnasta. Tämä tarkoittaa sitä että toiminimi yrittäjät (ammatin- ja liikkeenharjoittajat), ovat velvollisia pitämään kirjanpitoa elinkeinotoiminnastaan, jota pidetään erillään heidän yksityistaloudesta (vaikka toiminimiyrittäjä on itse vastuussa liiketoimintansa vastuista, esim. veloista. Lue lisää toiminimestä: Toiminimi lyhyesti).

Katso lisää ilmaisilta videoilta Toiminimikurssilta.

Lähtökohtaisesti kaikkien kirjanpitovelvollisten tulee pitää kahdenkertaista kirjanpitoa. Ammatin- ja liikkeenharjoittajan (eli toiminimi yrittäjän) on kuitenkin mahdollista pitää yhdenkertaista kirjanpitoa.

Toiminimiyrittäjä voi pitää yhdenkertaista kirjanpitoa, jos sekä päättyneenä, että sitä edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt korkeintaan yksi seuraavista edellytyksistä:

  1. taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa;
  2. liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa; tai
  3. palveluksessa on keskimäärin yli 3 henkilöä.

Toisin sanoen, jos kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi tai useampi yllä mainituista ehdoista, tulee toiminimiyrittäjän pitää kahdenkertaista kirjanpitoa.

Kirjanpito perustuu päivättyihin ja numeroituihin kuitteihin ja tositteisiin. Nämä tositteet ja kuitit tulee säilyttää 10 vuoden ajan tilikauden päättymisestä (kuten muukin kirjanpitoaineisto, esim. kirjanpito ja tilinpäätös).

Toiminimi yrittäjällä kannattaa olla erillinen tili liiketoimintaansa varten. Tämä helpottaa huomattavasti kirjanpitoa. Riittää kun jokaiselle tilitapahtumalle löytyy tosite (esim. lasku) tai selitys (esim. yksityisotto). Pankkitili voi olla normaali käyttötili, jonka voi avata helposti useimmissa verkkopankeissa. Sen ei tarvitse olla (maksullinen) yritystili!

Yhdenkertainen (tai yksinkertainen) kirjanpito

Yhdenkertaista kirjanpitoa on suhteellisen helppo pitää itse. Emme suosittele sitä kuitenkaan kokopäiväisille yrittäjille joilla tulee paljon tositteita. Kirjanpidon pitäminen vie paljon aikaa (pois itse yrittämisestä joka tuottaa liikevaihdon), kun tositteita on paljon ja se voi myös helposti monimutkaistua. Suosittelemme yhdenkertaista kirjanpitoa lähinnä sivutoimisille yrittäjille, tai yrittäjille joilla ei tule paljon tositteita (esim. konsultti joka laskuttaa muutamia kertoja kuukaudessa).

Yhdenkertaisessa kirjanpidossa ei ole määrättyä lakisääteistä muotoa, mutta sen tulee täyttää tietyt kirjanpitolain ehdot. Yksinkertaiseen kirjanpitoon riittää helposti Microsoft Excel tai Google Sheet (tai muu laskentataulukko-ohjelma).

Missiomme on olla mukana menestyksessäsi yrittäjänä. Tämän ajankohtaisen tietopankin lisäksi olemme keränneet sinulle yhteen paikkaan yrittäjän parhaat työkalut, ohjelmat ja palvelut.

Yhdenkertaisen kirjanpidon tulee noudattaa hyvää kirjanpitotapaa ja siihen tulee merkitä selkeästi ostovelkojen ja myyntisaamisten määrä, sekä verot että liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät.

Yhdenkertainen kirjanpito kannattaa pitää maksusuoritteisena (eli tapahtumat kirjataan maksupäivän mukaan), koska yhdenkertaiseen kirjanpitoon perustuvassa verotuksessa tilitapahtumat jaksotetaan maksuperusteisesti (veroilmoitus ja verot tulevat siis maksuperusteisen kirjanpidon mukaan). Näin ollen kirjanpito täsmää veroilmoituksen täyttötapaan. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että jos menot ja tulot kirjataan maksuperusteen mukaan, on ostovelat ja myyntisaamiset voitava jatkuvasti selvittää (esim. yrittäjä on velkaa toimitetusta tavarasta, mutta ei ole maksanut).

Tilikauden päätyttyä tehdään tilinpäätös. Tilinpäätökseen kuuluu tuloslaskelma, tase ja tilinpäätöksen liitetiedot sekä luettelo kirjanpidoista ja aineistoista. Sen tekeminen vaatii jo hyvää ymmärrystä kirjanpidosta. Onneksi yhdenkertaista kirjanpitoa pitävän toiminimi yrittäjän ei tarvitse pääsääntöisesti tehdä tilinpäätöstä.

Toiminimi yrittäjä on kuitenkin velvollinen laatimaan tilinpäätöksen, jos kahdella perättäisellä tilikaudella ylittyy kaksi seuraavista rajoista(mikroyrityksen rajat):

  1. taseen loppusumma 350 000 euroa;
  2. liikevaihto 700 000 euroa;
  3. tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä.

Toisin sanoen, yhdenkertaista kirjanpitoa pitävä ammatin- tai liikkeenharjoittaja ei yleensä joudu tekemään tilinpäätöstä, koska yllä mainittujen rajojen ylittäminen tarkoittaa, että on velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa.

Toiminimi yrittäjä joutuu tekemään tilinpäätöksen myös, jos hän haluaa tilikaudekseen jonkin muun kuin kalenterivuoden! Suosittelemmekin kaikille toiminimi yrittäjille jotka ovat kiinnostuneita pitämään yhdenkertaista kirjanpitoa tilikaudeksi kalenterivuotta.

Kahdenkertainen (tai kaksinkertainen) kirjanpito

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa jokaisesta liiketapahtumasta merkitään sekä rahan lähde että rahan käyttö. Kirjaukset kertovat sekä syyn rahan liikkeeseen että käytetyn kirjanpidon tilin. Kaikki kirjaukset tehdään ainakin kahdelle kirjanpidon tilille.

Toiminimiyrittäjän joka pitää kahdenkertaista kirjanpitoa ja joka ylittää mikroyrityksen rajat (katso yllä) ja/tai jonka tilikausi on eri kuin kalenterivuosi, tulee tehdä tilinpäätös 4 kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä.

Kahdenkertainen kirjanpito on tarkkaan m√§√§ritelty laissa, eik√§ sit√§ suositella pidett√§v√§n itse, ellei ole alan asiantuntija tai kirjanpit√§j√§. Itse kirjanpito ja tilinp√§√§t√∂s ovat sen verran monimutkaisia ja aikaa vievi√§ ett√§ on suositeltavaa palkata kirjanpit√§j√§. Hyv√§ kirjanpit√§j√§ maksaa kuittien m√§√§r√§st√§ riippuen noin 60-100 ‚ā¨ kuussa, mutta on helposti palkkansa ansainnut jos h√§n tekee ty√∂ns√§ hyvin ja neuvoo sinua toimimaan tehokkaammin ja paremmin.

Löydät tarkempaa tietoa toiminimen kirjanpidosta myös meidän ilmaiselta verkkokurssilta, Toiminimikurssilta. Facebook-ryhmästämme Tmi Yrittäjät saat apua kysymyksiisi tuhansilta muilta toiminimiyrittäjiltä sekä kymmeniltä kirjanpitäjiltä.

artikkeli päivitetty 
30.1.2024