💙💛
Pelastakaa Lapset
-
Punainen Risti
-
Unicef
💙💛

Tommi Jalomäki ja Jalosaur

Sosiaalisesta mediasta monelle tuttu Tommi "Jalosaur" Jalomäki on tuore liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä.

Karri Hiekkanen
Päivitetty
27.10.2016
Blogiin ei liity yhteistyösopimusta. Tommi on Yritä.fi perustajien kaveri ja allekirjoittanut (Karri) on ollut mukana rakentamassa Jalosaur.comia.

Tommille, kuten monelle muulle, yrittäjyys on mahdollisuus tehdä työkseen sitä mitä elämässään rakastaa.

Yrittäjyys mahdollistaa sen, että voi elää 100%. Jo pienenä Tommin isoisä opetti kuinka: "elämän voi jakaa kolmeen osaan: työhön, vapaa-aikaan ja uneen. Joko sitä nauttii siis kolmasosasta tai kahdesta kolmasosasta. Kannattaa siis valita hyvin."

Varhaiset Kipinät Yrittäjyyteen

Tommi lähestyy yrittäjyyttä realistisin silmin. Hänen molemmat vanhemmat ovat olleet yrittäjiä. Joten hän on pienestä pitäen tiennyt sekä yrittäjyyden hyvistä, että huonoista puolista.

Tommi ei osaa sanoa johtiko yrittäminen hyvinvointialalle vai toisinpäin. Selvää oli kuitenkin, että vapaus ja mahdollisuus itse vaikuttaa asioiden lopputuloksiin vetivät puoleensa. Hyvinvointialalla toimiikin paljon yksinyrittäjiä: Personal trainereita, hierojia, kouluttajia, bloggareita jne. Kaikkia näistä myös Tommi on päätynyt tekemään. Työnteossa tuntimäärällä ei ole Tommille niinkään väliä, kunhan pääsee tekemään sitä mistä itse tykkää.

Urheiluhenkisyys

Lapsesta asti hyvinvointi, terveys ja urheilu ovat olleet Tommille tärkeitä. Vanhempien peruja tämäkin. Jo nuorena Tommi harrasti golfia, koripalloa ja jalkapalloa. Isä on ollut aina urheilullinen ja äidin puolelta syntyi kiinnostus koripalloa kohtaan.

Tommi on myös aina keskittynyt tekemiseensä täysillä. Koripallo jatkui aina A-junioreihin asti. Hän pelasi omanikäisten SM-sarjaa ja oli mukana maajoukkueringissä.

Jalosaur feat. Sasu Salin - Susijengi workout (youtube.com)

Pomppupallo päättyi kuitenkin ikävästi loukkaantumiseen: rasitusmurtuma alaselän nikamassa.

Parantuakseen ja päästäkseen takaisin kentille, Tommin piti keskittyä kuuden kuukauden ajan kuntoutukseen. Kun keskittyminen siirtyi raudan nostoon, huomasi Tommi nauttivansa tästä puuhasta. Mutta kuntoutuksen loppuessa, kun kentille pääsi taas pelaamaan, olikin kiinnostus jäänyt kuntosalille. Noin vuoden jälkeen hän päättikin jättää koripallon ja keskittyä enemmän saliin. Nyt rakentaakseen voimaa ja lihasmassaa. Yksi suurimmista tekijöistä siirtymän taustalla oli vapaus. Pystyi tekemään mitä haluaa, milloin haluaa.

Yleisesti urheilullisena tyyppinä, Tommi tykkää lähes kaikesta urheilusta. Tämän ansiosta hänet on varsin helppo myös yllyttää eri lajeihin mukaan. Ehkä oudoin laji, mihin Tommi on suostuteltu mukaan on kansallislajimme, eukonkanto. Kuten moni hieno idea, tämäkin lähti liikkeelle tuopin äärestä. Urheilullisuutensa tähden kaverit kannustivat Tommin osallistumaan lajin MM-kisoihin. Kilpailu sujui mainiosti lukuunottamatta 5 metriä ennen maalia tapahtunutta kompastumista, joka maksoi maailmanmestaruuden.

Opintojenohjaus & Alan Valinta

Kun lukiossa opinto-ohjauksen toisella kurssilla piti tehdä urasuunnitelma, olivat Tommin sävelet selvät: yksityiseen Personal Trainer-kouluun. Opinto-ohjaaja kuitenkin patisti Tommia miettimään, että pitäisikö kuitenkin hakea korkeakouluun. Neuvoja seuraten Tommi haki valtiotieteelliseen ja tämän jälkeen media-alalle AMKkiin. Hän ehti myöhemmin myös opiskella restonomi-koulussa puoli vuotta, mutta 5 vuoden opinto seikkailujen jälkeen päätyi kuitenkin samaan lopputulokseen kuin lukion toisella luokalla.

Vaikka opon neuvot johtivatkin viiden vuoden kiertotiehen, ei Tommi kadu polkuaan. Hän ei ole varma olisiko ollut yhtä motivoitunut alalle, jos olisi hakenut suoraan lukiosta. Kun on vuosia etsinyt tulevaisuuden työuraa ja suuntaa elämälleen, osaa omaa valintaansa arvostaa eri tavalla. Jatkuva tiedonjano myös puhuu puolestaan. Vaikka hän on suorittanut tänä vuonna jo kaksi tutkintoa (hieronta ja personal trainer), on käynnissä jo seuraava hakuprosessi: fysioterapia. Oikea alavalinta on myös näkynyt suoraan arvosanoissa. Lukiossa arvosanat vaihtelivat paljon, mutta esimerkiksi hierontakoulusta tuli pelkästään parhaita arvosanoja.

Blogista Uskoa Omaan Tekemiseen

Tommin tarinoita kuunnellessa sai helposti vaikutuksen että alavalinta ja sen mukana yrittäjyys olisivat olleet ilmeisiä jo pitkään. Pisteet on kuitenkin paljon helpompi yhdistää jälkikäteen. Itse hetkessä, yrittäjyyteen uskaltautuminen on aina kova paikka. Tässä Tommia auttoi pieni ponnahduslauta nimeltään Jalosaur, hänen treenibloginsa.

Jalosaurin tarina alkoi 2014 kesällä, ennen hieronta- tai personal trainer -kouluja. Hän istui muutaman ystävänsä kanssa iltaa ruoan ja oluen merkeissä. Keskusteluissa nousi esille suuri määrä uusia fitness-alan blogaajia, joista suurin osa oli naisia. Vaikka miehetkin harrastivat kuntoilua vähintään yhtä paljon, ei heille ollut tarjolla hyvää blogia.

Tommin ystävä ehdottikin, että Tommin urheilutaustalla, hän voisi harrastuksena ruveta pitämään omaa blogia aiheen ympäriltä. Tästä jonkin aikaa ajatuksen hauduttua, Tommi kävi tuumasta toimeen ja aloitti Jalosaur.comin. Perus salitreenit jo aikaa sitten kolunneena, ensimmäinen idea oli testata ja kehittää erilaisia, mielikuvituksellisempia treenejä, eri ympäristöissä ja kirjoittaa niistä.

Ensimmäinen blogiteksti syntyi omalta ulkomaanmatkalta Thaimaasta, jossa Tommi teki kehittämänsä "Coconut workout for beach bums". Tekstit tuntuivat kuitenkin valjuilta joten focus siirtyi nopeasti videoihin. Videoissa puheet jätettiin pois ja keskityttiin esittämään treenit visuaalisesti, jotta materiaali voisi vedota paitsi suomalaiseen myös kansainväliseen yleisöön. Ensimmäinen video tehtiin netissä kiertäneestä 300-elokuvan treenistä. Sen jälkeen videoita on syntynyt tähän mennessä jo 41 kappaletta. Allekirjoittaneen mielestä hienoin on kuitenkin Suomalainen mökkitreeni: "Suomi Finland Perkele Workout" (alla).    

 

Ilman suurempia kytköksiä ulkomaille, blogi ei kuitenkaan saavuttanut kansainvälistä näkyvyyttä, jonka seurauksena sivut kohdistettiin takaisin suomalaisille ja blogin, sekä videoiden kieli vaihdettiin suomeksi.

Nyt Jalosaur.com keskittyy konkreettisiin vinkkeihin, jotka liittyvät vahvasti salitreenaamiseen. Uudet videot ovatkin saaneet paljon suosiota Youtubessa ja Facebookissa. Vaikka Jalosaurin materiaalia katsotaan enemmän kuin koskaan, Tommin motivaatio on kuitenkin täysin ihmisten auttamisessa. Hän mainitseekin, että "jos yksikin liikuntasuoritus tehdään Jalosaurin takia, niin se on sen arvosta. Eilen viimeksi tuli palautetta että hyvä meininki, hyviä videoita."

 

Jalosaurin suosio on kasvanut viimeaikoina hyvin. Jalosaur.comia käy lukemassa vajaa tuhat uniikkia lukijaa kuukaudessa, Instagrammissa on reilut 4300 seuraajaa, Facebookissa on 1800 seuraajaa ja Snapchatissä tarinoita katselee keskimäärin reilut 800 ihmistä.

Jalosaur on siis itsessään ollut jo pienimuotoinen menestys, mutta vielä tärkeämpää blogin perustamisessa oli se kuinka tekeminen, valmis brändi ja hyvä yleisö auttoivat Tommia uskaltautumaan yksinyrittäjäksi. Hieronta ja personal trainer -palvelut sopivat hyvin yhteen Jalosaur.comin kanssa.

Jalosaurin suosio on tuonut myös muutamia yhteistyökuvioita, jotka olivat Tommin ensimmäinen kosketus yrittäjyyteen. Nämä hoituivat helposti laskutuspalvelun kautta. Yhteistyödiilit olivat lähinnä näkyvyyttä eri brändeille ja korvaukset vaihtelivat tuotteista rahaan.

Tommi ja Jalosaur ovat tuttuja monille myös Suomalaisen Tikis.fi -sivuston kautta. Tommi on tuottanut Tikikselle materiaalia, videoista artikkeleihin, sekä osallistunut verkkovalmennusten ja kirjan tekoon. Hyvinvointialan tulovirrat voivatkin olla todella moninaiset, kun vaan uskaltaa kokeilla.

Yrittämisen alku

Nyt, neljän kuukauden yrittäjäkokemuksen jälkeen Tommi kertoo, että yrittäminen on osoittautunut haastavammaksi kuin hän odotti. Hän on huomannut, että sosiaalisen median näkyvyys auttaa asiakkaiden hankkimisessa, mutta hänen toimialallaan puskaradio on kuitenkin tärkeintä. Kalenteri ei täyty hetkessä sormia napsutellen.

Yrittämisen byrokratia tuli nopeasti toiminimeä perustettaessa vastaan. Tommi joutui tutkimaan useita eri lähteitä ja oppimaan uusia konsepteja, ALVista kirjanpitoon. Terveys- ja hyvinvointiala tuo myös tullessaan omat erikoisuutensa. Esimerkiksi Valviran lista terveydenalan ammattilaisista, Julkiterhikin lista koulutetuista hierojista, Aluehallintovirastolle ilmoitettavat tiedot asiakkaiden määristä sekä potilasvakuutukset olivat kaikkia uusia juttuja. Tommi kuitenkin mainitsee, että on luottavainen perehtymisestään, joka on lähipiirin yksityisyrittäjiin verrattuna hyvällä tasolla. Useimmat vain aloittavat ja oppivat sitten matkan varrella. Ja menestyneitä yrittäjiä syntyy myös näin. Perehtymisestä on kuitenkin Tommille ollut paljon apua ja toiminnan aloittamisen jälkeenkin on Tommi vieraillut Yritä.fin sivulla ja kurssilla usein.

Miltä se yrittäminen sitten on maistunut? Tommin sanoin: "Kliseist kamaa, mut kaikes on puolensa. Tärkeintä on priorisoida se mitä haluu. Yrittäjän elämä on samaan aikaan sekä todella mielyttävää ja siistiä, että stressaavaa. Jos haluu päästä helpolla ei yrittäjäks kannata heti lähtee. Kaikessa on puolensa, yrittäjyydessä ja palkkaduunissa." 

Hyvänä vinkkinä yrittämisestä kiinnostuneiden kannattaa ruveta tekemään pieniä askelia, vaikka ei olisi valmis heti perustamaan yritystä. Kuten Jalosaur.comin kanssa harrastuksen voi kääntää astetta totisemmaksi. Ja näkyvyyden ja yleisön kasvattaminen auttaa vuorostaan, kun sitten on valmis perustamaan oman yrityksensä.

Yrittäjyyden monipuolisuus on myös hyvin näkyvissä Tommin tarinaa seuratessa. Hierojana ja personal trainerinä toimimisen lisäksi hän on luonut sisältöä, suunnitellut ja tehnyt videoita, osallistunut kirjan ja verkkovalmennuksen tekoon sekä tehnyt verkkomarkkinointia yhteistyöyritysten kanssa.

Tulevaisuus

Ihmisten hoitamisen lisäksi yhtenä mahdollisena tulevaisuuden suuntautumisena Tommi näkee myös kouluttajana toimimisen. Hän aloittaa pian apukouluttajana personal trainer -koulussa, Trainer4You, minkä hän itsekkin kävi. Toistaiseksi keskittyminen säilyy kuitenkin pääosin hieronta ja personal trainer -palveluiden tarjoamisessa sekä fysioterapiakouluun hakemisessa.

Tommi työskentelee hierojana tällä hetkellä idealFYSIOssa (Pohjoinen Hesperiankatu 11, 00260 Helsinki). Voit varata hierontaan ajan tästä. Personal trainer palveluihin ja blogiin voit tutustua osoitteessa Jalosaur.com.

Käy myös checkaamassa hänen Instagram ja Facebook sivut. Snapchatistä miehen löytää nimellä Jalosaur.

Tommi tutuksi 11 kysymyksellä

Lempisana?
Tissihaukka - liittyy skeneen, bodarit ymmärtää.

Inhokkisana?
Ehkä - Epävarmuus on rasittavaa, jos joku ei osaa sitoutua.

Mikä saa sinut syttymään?
Itsevarmuus. Ihan sama millä sektorilla.

Mikä ei saa sinua syttymään?
Epäinnostuneisuus. Jos on kaksi ihmistä, toinen on innoissaan, toinen ei, se on tarttuvaa.

Mitä ääntä rakastat?
Kun menee lääkäriin ja vanhan liiton lekuri kirjoittaa todella rauhassa kahella sormella näpytellen konetta. Tietää että homma on loppumassa.

Mitä ääntä vihaat?
Lasijätettä paiskataan lasi-roskikseen. Vaikka ois kaukanakin se voi kuulua kovaa.

Lempikirosana?
Perkele!

Mitä ammattia, muuta kuin omaasi, haluaisit kokeilla?
Voisin päivän olla palomies. Kuullu palomieskaverilta juttuja. Se on niin perinteikäs ammatti. 24h vuorot ja vietetään aikaa yhessä. Omanlainen yhteisö ja työrytmi.

Mitä ammattia et kokeilisi mistään hinnasta?
Varmaan joku toimistotyö, mikä pitää sisällään paljon Excelin näpyttämistä.

Jos taivas olisi olemassa, mitä haluaisit jumalan sanovan sinulle kun saavut taivaanportille?
Varmaan jotain, et ei se mitään, et sä oo tehny mitään sellasta, mitä joku muu ei ois tehny. Vähän niinku Karrin faija sanoo: et sä oo tehny mitään sellasta, mitä Karri ei ois tehny.