💙💛
Pelastakaa Lapset
-
Punainen Risti
-
Unicef
💙💛

Kotisivujen tekeminen vuonna 2024

Kotisivujen rakentaminen onnistuu nykyään helpoimmin kuin koskaan - jopa täysin ilmaiseksi

Omat kotisivut ovat edelleen todella tärkeät jokaiselle yritykselle ja yrittäjälle. Vaikka sosiaaliset mediat ovat mainioita asiakashankintakanavia, tuo omat kotisivut luotettavuutta ja mahdollistaa tiedon jakamisen monipuolisemmin ja juuri niin kuin itse haluat. Myös moni potentiaalinen uusi asiakas googlaa yrityksen ennen ostopäätöstä, jolloin hyvännäköiset ja ajantasaista infoa tarjoavat kotisivut voivat ratkaista tulee uutta asiakasta vai ei.

Tässä artikkelissa käyn läpi eri tavat hankkia kotisivut vuonna 2024. Vaihtoehdot ovat käytännössä tehdä itse (ilmaiseksi tai edullisesti) tai ulkoistamalla.

Aloitetaan miten kotisivut voi tehdä itse (lähes) ilmaiseksi tai edullisesti ja nopeasti.

Tee itse kotisivut - jopa ilmaiseksi

Keskitytään ensin kotisivujen tekemiseen itse ja kaiken lisäksi vielä miten ne tehdään (lähes) ilmaiseksi.

Kirjoitin sulkuihin lähes, sillä täysin ilmaiset kotisivut, jotka on täysin mahdollista tehdä, tarkoittavat todella monia kompromissejä, joista isoin on oman domainin, eli verkkotunnuksen, puuttuminen. Oman domainin saa kuitenkin hankittua noin 10 eurolla ja mielestäni todella tärkeässä roolissa luotettavuuden rakentamisessa.

Vaihtoehto 1: Tee itse kaikki, alusta alkaen

Halvin ja kustomoitavin vaihtoehto on tehdä kotisivut täysin itse, alusta alkaen. Tämä onnistuu yksinkertaisimillaan avaamalla muistion (tai ehkä nykyään mielummin VSCode) ja kirjoitella haluamansa nettisivut HTML ja CSS -kielillä.

Tämä ei toki monilta luonnistu, eikä tarvitsekaan. Valtaosa kotisivuja ammatikseenkin rakentavista, jotka hallitsevat HTML:n ja CSS:n, käyttävät erilaisia palveluita, joilla kotisivujen tekeminen on todella paljon nopeampaa ja tuo automaattisesti toimintavarmuutta eri selaimille. Näitä työkaluja kutsutaan yleisesti kotisivukoneiksi.

Vaihtoeto 2 (ja suositukseni ilmaisille kotisivuille): kotisivukone ja erillinen ylläpito

Seuraava vaihtoehto, jota suosittelen teille jotka haluatte tehdä kotisivut lähes ilmaiseksi, kotisivujen rakentamiseen on käyttää kotisivukonetta sivujen rakentamiseen, mutta tämän jälkeen “hostata” eli ylläpitää ne erillisellä pilvipalvelulla, kuten Amazonin AWS tai Google Cloud.

Olen itse tehnyt tämän useita kertoja rakentamalla ensin haluamani kotisivut ilmaiseksi Webflow-koneella, joka tuottaa todella minimalista ja hyvätasoista HTML, CSS ja Javascriptiä. Kotisivujen rakentelun jälkeen olen julkaissut ne Webflow:n ilmaisessa versiossa sisältyvään {sivunnimi}.webflow.io -osoitteeseen. Sieltä olen kopioinut sivujen lähdekoodin ja tallentanut ne tiedostoon, jonka tämän “deployaan”, eli lähetän pilvipalveluun, itse useimmiten Googlen Firebaseen. Firebaseen on myös suhteellisen helppo ja nopea lisätä oma domain.

Tällä tavalla saa rakennettua kotisivut todella kätevästi ja säästää rahaa. Toki myös pilvipalvelut maksavat, mutta usein vasta todella ison kävijämäärän jälkeen, sillä heidän todelliset asiakkaat ovat valtavat yritykset joiden sivuilla käy todella paljon vierailijoita ja dataa liikkuu eri suuntiin todella paljon. Suurin osa pilvipalveluista ei maksa mitään usealle tuhannellekaan vierailijaille.

Mutta ennen kuin innostut tästä liikaa, pitää käydä läpi muutamia haasteita.

Suurin heikkous tässä tavassa rakentaa omat kotisivut on niiden päivittäminen. Jos haluat korjata pienenkin virheen, esimerkiksi kirjoitusvirheen, joudut tekemään muokkaukset, kopioimaan sivut ja “deployaamaan” sivut uudelleen. Toki voisit tehdä muokkaukset myös suoraan tallentamaasi tiedostoon ilman kotisivukonetta, mutta tällöin kotisivukoneen sisältö ei ole enää synkassa kotisivujesi kanssa ja tulevaisuudessa voit helpostikin deployata uuden version, jossa aiemmin tekemiäsi korjauksia ei enää ole.

Toinen kotisivuihin tarvittavien “oheistiedostojen”, lähinnä .css-tyylitiedostojen, oleminen edelleen kotisivukoneen (esim. Webflown) servereillä. Tällöin sinun kotisivusi hakevat tämän todella oleellisen tiedoston (joka määrittää kotisivujen ulkoasun) muualta ja tämä voi pahimmillaan hidastaa sivuja merkittävästi. Toki voit tallentaa myös näiden oheistiedostojen sisällön omiin tiedostoihin ja deployata ne samaan pilvipalveluun, mutta tällöin niidenkin ajantassa pitäminen lisää työtä. Monet kotisivut (myös Webflow) myös luo uuden tiedostonimen aina kun julkaiset sivut .webflow.io osoitteeseen - todennäköisesti estämään juuri tämän tyylistä käyttäytymistä.

Vielä viimeisimpänä heikkoutena on monen kotisivukoneen ilmaisversion rajoitteet, esimerkiksi Webflow antaa julkaista vain 2 sivua.

Vähänkään enempää päivitystä vaativien, monimutkaisempien tai suurempien sivujen kanssa en suosittele tätä tapaa. Käynkin seuraavaksi läpi kotisivujen rakentamisen ja hostaamisen samalla kotisivukoneella - joka on tämän kikkailun jälkeen niinkin yksinkertaista, kuin painaa yhtä nappia.

Kotisivujen tekeminen ja ylläpito kotisivukoneen ilmaisella versioilla

Kuten edellisen osion lopulla mainitsin, on kotisivukoneiden kanssa päivitysten tekeminen todella helppoa ja nopeaa. Kun olet saanut rakennettua kotisivut, julkaiset yksinkertaisesti uudet sivut ja ne ovat internetissä usein alle sekunnissa. Ja tätä voi tehdä niin usein kuin haluaa.

Sitten päästään kotisivukoneiden ilmaisversioihin ja niiden toimintalogiikkaan. Kotisivukone-yritykset kun tahtovat (kuten luultavasti sinäkin) tehdä rahaa. Sen takia heidän ilmaisversiot ovat usein rajoitettuja, ja vielä aika optimoidusti. Esimerkiksi webflowssa juurikin oman domainin, eli verkkotunnuksen, liittäminen on mahdotonta ilmaisveriossa. Usein ilmaisversiot sisältävät myös määrällisiä rajoitteita esim. sivujen määrissä ja bannerin tai muun mainoksen kotisivukoneesta, jota ei voi poistaa.

Mutta onneksi kotisivukoneita on nykyään todella monia ja osa myös todella hyvin hinnoiteltuja.

Kotisivut nopeasti, helposti ja edullisesti kotisivukoneella

Nyt päästään siihen tapaan rakentaa omat kotisivut, jota suosittelen lähes kaikille - varsinkin heille, jotka arvostavat nopeutta ja ajankäyttöä.

Hyvät kotisivukoneet ovat todella helppokäyttöisiä ja sisältävät valmiita teemoja, joita muokkaamalla saat omat, näyttävät ja luottamusta herättävät kotisivut nopeasti valmiiksi. Myös niiden ylläpito, oli se sitten olemassaolevien tietojen päivittämistä tai uusien blogi-kirjoitusten julkaisua, on todella vaivatonta ja nopeaa.

(Yllättävä) suositukseni: sähköpostimarkkinointi ohjelma MailerLite

Tämä suositus tule sinulle ehkä hieman yllätyksenä - niin itsellenikin, kunnes kokeilin MailerLiten kotisivukonetta. Olen ollut jo pitkään MailerLiten tyytyväinen asiakas sähköpostimarkkinointi-tarpeissani (myös tällä sivustolla).

MailerLiten ytimessä on aina ollut todella yksinkertainen ja intuitiivinen käyttöliittymä sähköpostien luomiseen ja lähettämiseen. Olin alkuun yllättynyt, kun he julkaisivat todella monipuolisen kotisivukoneen ja vielä “kaupan päälle”. Pienen tutkailun jälkeen kotisivukone oli kuitenkin ihan looginen laajennus heiltä, sillä sähköpostimarkkinoinnin ytimessä on myös uusien sähköpostiosoitteiden kerääminen eri tavoin. Ja mikäs onkaan parempi tapa kerätä niitä, kuin täysin integroituna kotisivuille!

Mutta suureksi ilokseni MailerLite rakensi kotisivukoneen todella intuitiiviseksi ja helppokäyttöiseksi ja kaiken lisäksi vielä edulliseksi! (MailerLitellä on myös ilmainen versio, jolla pääsee kokeilemaan kotisivukonetta, mutta siinä on samoja rajoituksia, kuten oman verkkotunnuksen liittäminen, joita kävin aiemmin läpi.)

MailerLiten “Growing Business” -versio maksaa kuukausitilauksella 9€ tai vuositilauksella 8,10€. Tähän kuuluukin jo kotisivut sekä todella paljon erilaisia teemoja, erilliset “landing page” eli “laskeutumissivut” kampanjoita varten, blogialusta, salasanasuojatut sivut, kattava analytiikka, mahdollisuus myydä esim. jäsenyyksiä tai digitaalisia tuotteita, sekä tietenkin todella mahtava sähköpostimarkkinointityökalu.

MailerLiten hinnan vertailuksi: aiemmin mainitsemani Webflow (jota käytän tämän sivuston pyörittämiseen) maksaa halvimmillaan noin 2x enemmän (mutta toki tarjoaa hieman edistyksellisimpiä ominaisuuksia).

Kotisivujen ulkoistaminen

Viimeisempänä vaihtoehtona nostan vielä kotisivujen ulkoistamisen. Tämä on huomattavasti kalliimpaa, sillä maksat toiselle henkilölle hänen ajastaan. Kotisivujen ulkoistainen tulee usein kysymykseen siinä vaiheessa, kun kotisivuilta haetaan jotain muuta kuin perusominaisuuksia.

Ainoa suositukseni kotisivujen ulkoistamiseen on, että käyt rakentajan kanssa tarkasti läpi minkä alustan (tai mielellään kotisivukoneen) päälle hän kotisivusi rakentaa. Näin voit ainakin jatkossa päästä tarvittaessa tekemään muutoksia ja korjauksia, ilman, että siitä laskutetaan aina.

Yhteenveto

Kotisivujen tekeminen onnistuu vuonna 2024 usealla eri tavalla ja useaan eri hintaan. Yksinkertaiset sivut voi jopa rakentaa ja ylläpitää ilmaiseksi, mutta tällöin työn määrä kasvaa. Toisessa ääripäässä on ulkoistaa kotisivujen rakentaminen täysin, joka taas käy todella kalliiksi. Oma suositukseni onkin lähes aina käyttää helppokäyttöistä kotisivukonetta, joiden avulla omat kotisivut saa näyttämään hyviltä nopeasti ja edullisesti.

Karri Hiekkanen
Julkaistu / päivitetty
26.8.2024