💙💛
Pelastakaa Lapset
-
Punainen Risti
-
Unicef
💙💛

2016 voimaan tullut uusi kirjanpitolaki tuo helpotuksia toiminimi yrittäjille

Uusi kirjanpitolaki helpottaa uusia yrittäjiä ja pienyrittäjiä mahdollistaen yhdenkertaisen kirjanpidon 200 000 euron liikevaihtoon asti.

Karri Hiekkanen
Päivitetty
18.8.2016

Uusi kirjanpitolaki tuli voimaan 1.1.2016. Se toi mukanaan useita uudistuksia, varsinkin toiminimi yrittäjille. Uusi kirjanpitolaki astui voimaan 1.1.2016 ja se koskee tilikausia jotka alkoivat kyseisenä päivänä, tai sen jälkeen.

Isoimpia uudistuksina tulivat mikroyritykset ja niille suodut vapautukset sekä liikkeenharjoittajien mahdollisuus pitää yhdenkertaista kirjanpitoa samoin rajoituksin kuin ammatinharjoittajien. Näin ollen ammatin- ja liikkeenharjoittajien erot hävisivät lähes kokonaan.

Mikroyritys uutena ryhmänä

Uusi kirjanpitolaki määrittelee ensimmäistä kertaa mikroyrityksen, kun aiemmin pienin yritys katsottiin olevan pienyritys. Mikroyritykseksi määritellään yritykset jotka ylittävät korkeintaan yhden seuraavista rajoista:

  • taseen loppusumma 350 000 euroa
  • liikevaihto 700 000 euroa
  • tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä

Mikroyritykset ovat vapautettu tilinpäätöksen tekemisestä, ellei halua tilikaudeksi muuta kuin kalenterivuotta, jolloin tilinpäätös on pakollinen (lue lisää Toiminimen Kirjanpito artikkelista).

Yhdenkertainen kirjanpito myös liikkeenharjoittajille

Aikaisemmin vain ammatinharjoittajat saivat pitää yhdenkertaista kirjanpitoa tiettyihin rajoihin asti. Uuden lain myötä sama oikeus on myös liikkeenharjoittajilla. Yhdenkertaista kirjanpitoa saa tästä lähtien pitää toiminimi yrittäjä jolla täyttyy maksimissa yksi seuraavista rajoista:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa
  • palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Myös kirjanpidon pitotapa laajeni. Aikaisemmin vain ammatinharjoittajat saivat pitää maksuperusteista kirjanpitoa. Uuden lain mukaan sama oikeus koskee myös liikkeenharjoittajia, jotka saavat myös pitää maksuperusteista kirjanpitoa. Tämä on varsinkin yhdenkertaista kirjanpito pidettäessä hyvä, sillä veroilmoitus tehdään silloin maksuperusteisesti jaksottamalla.

Tässä artikkelissa käytiin uusi kirjanpitolaki vain pääpirteissään läpi. Voit lukea alla olevista lähteistä lisää.

Lähteet